2024. gada 29. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Karjeras nedēļa “Uzņēmējspējas – Tavas superspējas!” Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolā

Karjeras nedēļa Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolā  bija bagāta ar dažādām aktivitātēm  gan skolā, gan ārpus tās.

Šajā nedēļā 1.-3.klases skolēni apmeklēja dolomītu karjeru “Dārzciems- 2”. Karjera vadītājs Jānis Bernarts pastāstīja, kā notiek šķembu ražošana, cik sen ir izveidojies dolomītu slānis, cik ilgi tas ir veidojies, kas ir fosilijas, parādīja arī starp dolomītiem atrastos skaistos pirītus. Skolēni redzēja  iespaidīgo tehniku, kuru izmanto šķembu ražošanas procesā. J. Bernarts stāstīja, ka darbs šeit ir grūts, reizēm darba diena ilgst pat 12 stundas, vajag lielu fizisko izturību. Darbs vairāk piemērots vīriešiem, jo jāstrādā ar tehniku un īpašām iekārtām. Jānis Bernarts vairākkārt uzsvēra, cik svarīgi ir visiem karjerā strādājošajiem ievērot darba drošību.

Vēl 1.-3.klase bija ZAAO dabas un tehnoloģiju parkā “URDA”. 1.nodarbībā uzzināja, kas ir mūsdienīgs cieto sadzīves atkritumu noglabāšanas poligons, kā poligonā noglabā cietos sadzīves atkritumus, kas ir infiltrāts un kāds izskatās infiltrāta savākšanas baseins. 2.nodarbībā iepazina dažādus Latvijas dzīvniekus un augus – kokus, ziedus, ogas. Mācījās strādāt grupās. 3.nodarbību vadīja drošas braukšanas skolas instruktors Lauris. Viņš izskaidroja, kāpēc ir svarīgi pie gājēju pārejas ievērot principu ”Apstājies – paskaties – pamāj”. Varēja pārliecināties, cik labi vai slikti var redzēt tumšā vai spilgtā apģērbā ģērbušos cilvēkus. 4.nodarbība bija robotikas nodarbība. Vajadzēja robotam – bitītei – ieprogrammēt ceļu pa “pļavu” no viena auga uz nākošo. Uzdevums prasīja pacietību! Diena bija bagāta ar emocijām, skolēni uzzināja daudz jauna un interesanta, kā arī iepazina arī dažādu profesiju pārstāvjus.

Kopumā karjeras nedēļā 1.-3.klases skolēni klātienē iepazina dažādas profesijas – redzēja kā strādā ekskavatora vadītājs, lielo kravas automašīnu šoferi un traktoru vadītāji, atkritumu šķirošanas poligona darbinieki. Mācījās izprast, ko nozīmē vārdi “karjera, bizness”.  Iepazina uzņēmējdarbības dažādus veidus, kurā notiek ražošana – dolomītu karjerā “Dārzciems -2’, izklaides organizēšanu “Brīnumu mežā”, atkritumu apsaimniekošana SIA ZAAO “Daibe” poligonā. Mācījās saprast, ko nozīmē vārdi “uzņēmējs, uzņēmējdarbība”.

Klases stundās runāja par savu vecāku profesijām, mācījās saprast kādas prasmes nepieciešamas skolēniem vairāk pazīstamās profesijās. Iztēlojās, kāda katram varētu būt nākotnes profesija. Vai  sapņi piepildīsies?

Savukārt 9.klases skolēni kopā ar audzinātāju Vizbulīti devās mācību ekskursijā uz Tartu. Vispirms apciemoja Apgāzto māju, kurā staigāja pa griestiem… Atrodoties šādā mājā bija dīvaina sajūta, jo viss bija ar kājām gaisā. Tas lika aizdomāties, cik sarežģīts ir arhitekta darbs. Dienas gaitā pabija zinātnes centrā AHHAA, kurā ieguva jaunas zināšanas, izmēģināja dažādas ierīces un meklēja likumsakarības. Esot zinātnes centrā, veica arī fizikas skolotājas uzdoto uzdevumu, kuru pēc brīvdienām prezentēs fizikas stundā.

4.- 9.klases skolēni tikās ar Smiltenes novada Pašvaldības policijas pārstāvjiem. Uzzināja, kā var kļūt par policistu, kāda ir policistu ikdiena. Tika informēti par dažādu kārtību un noteikumu ievērošanu un sekām, ja tos neievēro. Tikšanās bija interesanta un noderīga.

Karjeras nedēļas ietvaros mūsu skolas 4., 7. un 8. klases skolēni devās uz VUGD Apes posteni, lai iepazītu ugunsdzēsēja un glābēja profesiju. Posteņa priekšnieks M.Jurka kopā ar saviem darbiniekiem pastāstīja par depo vēsturi, parādīja ēkas telpas, rādīja dažādas fotogrāfijas no viņu darba, informēja, kā viņi saņem ziņas par nelaimes gadījumiem un kā rīkojas tālāk. Uzzināja, kā var kļūt par šīs profesijas pārstāvi, kādi ir ugunsdzēsēja un glābēja pienākumi, izpētīja viņu auto, ar ko tā aprīkota. Bija iespēja pamēģināt noturēt ūdens šļūteni, kas nemaz nebija viegli. 4.klasei gan tas īpaši patika! Vēl daži no skolēniem notestēja skābekļa aparātu.

Pavadītais laiks Apes depo bija interesants un izzinošs, un iespējams, kāds no skolēniem nākotnē pievienosies glābēju komandai!

8.klasei bija videostunda ar Eduardu Krūmiņu “Atklāj savas superspējas”, kas pārliecināja, ka katram mums ir spējas, kuras trenējot var pārvērsties par superspējām.

Karjeras nedēļa skolā bija izzinoša, pasākumiem bagāta un sniedza vērtīgu informāciju nākotnes iespējām.

Informāciju apkopoja skolotāja Gunita Ķelpa