2024. gada 23. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Karjeras nedēļa Smiltenes vidusskolā

Smiltenes vidusskolai rūp, lai tās audzēkņi atrastu ne vien šodienas, bet arī nākotnes darba tirgū vajadzīgas profesijas. Tāpēc šā gada Karjeras nedēļas centrā –  sarunas par to, kā tuvāko gadu laikā varētu mainīties situācija darba tirgū un kā cilvēkam tajā nezaudēt savu vērtību arī desmit un divdesmit gadus pēc skolas beigšanas.
Paldies ikvienam skolas viesim, kurš Karjeras nedēļas ietvaros viesojās Smiltenes vidusskolā, lai pastāstītu par savu profesiju un tās lielākajiem izaicinājumiem! Paldies visiem, kuri uzņēma skolēnus savās darba vietās!
Pirmajā Karjeras nedēļas dienā vidusskolēni iesaistījās saistošā diskusijā par nākotnes profesijām. Sarunu vadīja un jauniešus ar nākotnes profesijām iepazīstināja Aigars Veldre. Cilvēka mākslīgo orgānu radītāji, pretnovecošanas menedžeri, kosmosa piloti, cilvēka apziņas un atmiņas paplašināšanas speciālisti, vertikālie fermeri – tās ir  tikai dažas no profesijām, kuras, iespējams, jau pēc dažiem gadu desmitiem būs mūsu ikdiena…
10.b klases skolnieces Ance Nata Pilsnibure un Annija Veidemane pārstāvēja skolu Reģionālajā, Karjeras izglītībai veltītajā diskusijā Valmieras tehnikumā.

Iepazīstina ar reģionālās attīstības priekšnoteikumiem

Karjeras nedēļas laikā ar 11.klašu skolēniem tikās Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis. Viņš jauniešiem pastāstīja par savu karjeras ceļu, kā arī iepazīstināja ar būtiskākajiem uzņēmējdarbības resursiem un priekšnoteikumiem, lai panāktu kāda reģiona attīstību. Vidusskolēni ar domes priekšsēdētāju pārrunāja, kāpēc ir vērts iesaistīties politikā, kā arī uzzināja, kādas ir Smiltenes novada domes prioritātes, plānojot budžetu.

Viesojas “Sora Enso Latvija” un Smiltenes novada domē

7.c, 7.d, 7.b un 9.a klases skolēni Karjeras nedēļas laikā devās uz  vienu no perspektīvākajiem Smiltenes novada uzņēmumiem “Stora Enso Latvija”.
2.c klase kopā ar audzinātāju Anitu Žeļezkinu viesojās Smiltenes novada domē, kur viņus uzaicināja Elmāra mamma Dina Kaupe un tētis Andris Lapiņš. Puiša vecāki bērnus iepazīstināja ar domes ēku, tajā strādājošajiem speciālistiem un viņu darba pienākumiem. Bērniem īpašs notikums bija viesošanās pie domes priekšsēdētāja Ginta Kukaiņa. Zālē, kur notiek mūsu novadam būtiskāko lēmumu pieņemšana, skolēni noskatījās prezentāciju par Smiltenes pašvaldības atbalstu novada iedzīvotājiem.

Talants bez zināšanām un darba nav nekas!

Pie 10.b klases skolēniem Karjeras nedēļā viesojās režisors un dramaturgs, Smiltenes vidusskolas absolvents Kārlis Anitens. Saskaņā ar viņa dziļāko pārliecību: “Dzīvē visu izšķir darbs un zināšanas! Talants – tas ir tikai tāds nieks! Bez zināšanām nevar iegūt pieredzi un bez pieredzes grūti gūt panākumus.”
Kārlis Anitens savu izaugsmes ceļu sācis ar studijām Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē. Sešus gadus nostrādājis mārketinga un sabiedrisko attiecību jomā, viņš guvis vērtīgu pieredzi, bet sapratis arī to, ka šajā darbā nevēlas strādāt visu turpmāko mūžu. 26 vecumā sākās viņa ceļš uz teātra mākslu. Tagad Kārlim ir arī otra augstākā izglītība – viņš ir diplomēts režisors, vairāku lielu, Latvijas mērogā nozīmīgu pasākumu režisors. Kārļa laika plānotājā dažas brīvas vietas  atrodamas tikai 2021.gadā… “Jo lielāki būs jūsu mērķi, jo tālāk dzīvē tiksiet,” jauniešiem ieteica Kārlis Anitens, aicinot viņus visos dzīves posmos sapņot, izmēģināt katru jaunu pieredzi, klausīt sirdsbalsij un mācīties, jo “cilvēks bez izglītības vienmēr paliks tikai un vienīgi diletants. Augstskola ātri iemāca, ka visa pasaule neriņķo ap tevi, bet – tā griežas pati un katram pašam jāatrod sava vieta tajā. Tāpēc klausiet  sirdij un, atraduši īsto aicinājumu, dariet visu iespējamo, lai savus sapņus piepildītu! Bez visa minētā, izbrīvējiet laiku arī kam tādam, kas varbūt nav saistīts ar jūsu izvēlēto profesiju, bet sagādā patiesu prieku un nāk par labu jūsu veselībai, personīgajai izaugsmei. Ja tas viss būs, tad neizpaliks arī veiksmes stāsti!”

Iepazīstas ar tulkotāja darbu Eiropas Komisijā

Eiropas Komisijas Tulkošanas dienesta pārstāve Elizabete Pičukāne 12.a klases skolēniem pastāstīja par savu ceļu uz tulkotājas profesiju un dalījās pieredzē, kas gūta darbā Eiropas Komisijas Tulkošanas dienestā. Jaunieši uzzināja daudz interesantu faktu par tulkotāja darbu un tā specializāciju Eiropas Komisijas Tulkošanas dienestā, kā arī noskaidroja, kas jāzina,  lai kļūtu par šīs, darba tirgū tik vajadzīgās profesijas pārstāvi. Elizabete Pičukāne iepazīstināja ar galvenajiem atlases kritērijiem pieņemšanai darbā par tulkotāju Eiropas Savienības iestādēs.

Paplašina redzesloku patērētāju tiesību, IT un militārajā jomā

Pie 10.un 11.klašu skolēniem viesojās Latvijas Patērētāju interešu tiesību aizsardzības asociācijas padomnieks juridiskajos jautājumos Andrejs Vanags, kurš jauniešus informēja par patērētāju tiesībām, iespējām vērsties pēc palīdzības un panākt minēto tiesību ievērošanu. Viesis skolēniem pastāstīja, kā minēto tiesību aizsardzība saistīta ar sabiedrisko drošību, konkurētspēju un patērētāju labklājību,  sniedza īsu ieskatu digitālajā ekonomikā, informēja, kā interneta vidē nereti savtīgos nolūkos mēdz izmantot personas datus. Andrejs Vanags ar jauniešiem arī pārrunāja mākslīgā intelekta lomu mūsu ikdienā.
10.b klases viesis Karjeras nedēļā bija Aigars Veldre no SEB bankas.
Ar devīto klašu skolēniem tikās Vidzemes augstskolas lektore un Smiltenes novada domes “Kultūras, sporta un mūžizglītības pārvaldes” vadītāja Aija Cunska.
9.b un 7.a klases puišiem Karjeras nedēļā liels notikums bija tikšanās ar specvienības vīriem, kuri ieradās ar visu ekipējumu….

Profesija, kurā nav divu vienādu darba dienu

Smiltenes vidusskolas padomes priekšsēdētāja, ziedu veikala “Laura” floriste Eva Mince Karjeras nedēļā 7.klašu skolēnus iepazīstināja ar florista profesijas izaicinājumiem un savu izaugsmes ceļu uz šo skaisto aicinājumu, kurā nav divu vienādu darba dienu un arī identisku darbu… Eva Mince stāstīja par florista galveno iedvesmas avotu – dabu, kuras resursi – ar radošu garu apveltītam profesionālim ir neizsmeļami. Bērni redzēja, kā rudens ziedi profesionāļa rokās nepilnas stundas laikā pārvēršas apburošā kompozīcijā.

“Latvijas valsts mežu pasaulē”, Laukumi.lv veiksmes stāsts un pašiem sava rotu darbnīca

1.a, 4.c un 7.c klašu skolēni Karjeras nedēļā iepazinās ar uzņēmumu “Latvijas valsts meži”. Pie 4.c klases skolēniem viesojās Žanetes tētis, kurš pastāstīja, kādu profesiju pārstāvji strādā “Latvijas valsts mežos”. Bērni uzzināja, cik liels darbs jāiegulda, lai izaudzētu lielu un skaistu mežu.
1. a klases skolnieces Martas Karlīnes mamma, uzņēmuma grāmatvede Līga Valdmane pirmklasniekus iepazīstināja ar Cūkmenu. Mazie iemācījās meža himnu, izkustējās jautrā dejā un praktiskajās nodarbībās veidoja tīrus mežus, apņēmības pilni vienmēr aiz sevis sakopt arī dabiskos mežus. Savukārt 7.c klases skolēni, viesojoties “Latvijas valsts mežos”, tikās ar  uzņēmuma meža apsaimniekošanas plānošanas vadītāju Arni Puru. Skolēni uzzināja, kādu profesiju pārstāvji strādā uzņēmumā, kur un cik ilgi jāmācās, lai tās apgūtu. “Izzinošas un saistošas bija mācību filmas par meža apsaimniekošanu un lomu cilvēku dzīvē, kā arī praktiskā darbošanās, mērot koku apkārtmēru, nosakot koku augstumu un vecumu,” atzīst skolotāja Ārija Veitmane.”
1.a klasē ar bērnu vecāku aktīvu atbalstu notika vairākas saistošas un izglītojošas aktivitātes. Markusa Mežuļa vecāki bērnus iepazīstināja ar savu darbu firmā “Laukumi.lv”.
Bērni uzzināja, kā uzstāda rotaļu laukumus un savulaik tika izveidots  uzņēmums “Laukumi.lv”. Pirmklasnieki mājās devās ar mājas darbu – uzzīmēt savu sapņu rotaļu laukumu. Interesantākā darba autors dāvanā saņems šūpoles. Par uzcītīgo klausīšanos visi tika pie gardumiem, kas lieti noderēja saviesīgajā klases pasākumā pirms došanās skolēnu brīvlaikā.
Savukārt Rūdolfa mamma Dana Zetmane bērniem pastāstīja, kā viņa  gatavo rotas. Pirmklasnieki radošā gaisotnē sarūpēja katrs sev skaistu atstarotāju. Tagad viņi tumšajos rudens un ziemas vakaros vienmēr būs redzami un drošībā.”

Viena populārākajām profesijām – policijas darbinieks

Populārākā nākotnes profesija 1.b klasē ir policists. Tāpēc klases audzinātāja Inta Purgale aicināja vecākus, kuri strādā šajā profesijā, pastāstīt par savu darbu. Vērtīgi bija arī nostiprināt bērnu zināšanas par drošību uz ceļa.
Uz Smiltenes policijas iecirkni, lai iepazītos ar tajā strādājošo policistu darbu, devās arī 4.d klases skolēni. Bērni bija pārsteigti, cik daudzveidīgs var būt darbs policijā.
1.b klase Karjeras nedēļas laikā vēl iepazinās ar programmētāja profesiju.  Par to paldies Miķeļa Albertiņa tētim, kurš bērniem saistoši pastāstīja par mājas lapu programmētāja darbu. Katrs skolēns pēc tikšanās zīmēja kādu ierīci vai robotu, kas varētu atvieglot viņu ikdienu nākotnē. Miķeļa tētis pastāstīja, kādus mācību priekšmetus svarīgi apgūt īpaši labi, lai kļūtu par programmētāju.

Smiltenes tehnikumā,  “Dzērves namos” un “Smiltenes pienā”

4.a klases skolēni Karjeras nedēļas ietvaros apmeklēja Smiltenes tehnikumu, kur Megijas Bediķes ome Inese Bediķe viņiem pastāstīja, kā cilvēki senāk, strādājot mežā, ugunskurā cepa maizi. Pēc tam bērniem tika dota iespēja to izmēģināt arī pašiem. Skolas Mājamatniecības centrā skolēni uzzināja, kā cep maizi pēc sentēvu metodēm.
Savukārt 7. līdz 9.klašu skolēni, kurus interesē profesionālās izglītības piedāvājumi, Karjeras nedēļā iepazinās ar Smiltenes tehnikuma mācību bāzi, uzzināja, kādas profesijas var apgūt Smiltenes tehnikumā un kas jāmācās, lai kļūtu par labu sava izvēlētā aroda meistaru.
3.d klase devās uz uzņēmumu “Smiltenes piens”.  2.b klase bija Smiltenes ugunsdzēsēju depo, kur atraktīvā veidā  iepazinās ar ugunsdzēsēja profesiju.
3.b klase kopā ar skolotāju Valiju Rupaini devās uz ģimenes uzņēmumu SIA “Dzērves nami”‘. Roberta Zīvera mamma Antra Dzērve un vectēvs Ansis Dzērve iepazīstināja bērnus ar uzņēmumu, kas sniedz autoservisa pakalpojumus. Savukārt ģimenei piederošajā veikalā var iegādāties vieglo un kravas automašīnu rezerves daļas.

Vissirsnīgākais paldies visiem atsaucīgajiem skolas viesiem!

Pie 3.d klases viesojās mājturības instruktore, rokdarbniece Ilze Haka. Viņa dalījās ar bērniem stāstā par savu darbu, kas ir vienlaikus dzīvesveids un skaistākais dzīves aicinājums. Rokdarbniece katram skolēnam uzdāvināja īpaši viņam gatavotu aprocīti ar latvju spēka zīmēm.
Pie 4.d klases viesojās Amandas mamma Signe Segleniece, kura prezentēja konditora profesiju. Skolā tika noorganizēta  meistardarbnīca, kurā bērni varēja piedalīties garšīgu našķu tapšanā.
Ar 4. b klases skolēniem Karjeras nedēļā tikās Inese Odiņa Laizāne, kura pastāstīja par savām profesijām: diplomāts, jurists, uzņēmuma vadītājs un datu aizsardzības speciālists.
Smiltenes vidusskola saka vissirsnīgāko paldies ikvienam, kurš atsaucās un sniedza būtisku ieguldījumu skolēnu karjeras izglītībā: Gintam Kukainim, Andrim Lacbergam, Kārlim Anitenam, Elizabetei Pičukānei, Andrejam Vanagam, Jānim Mežulim, Aigaram Veldrem, Aijai Cunskai, Inesei Odiņai Laizānei, Jānim Leitim, Ilzei Ulmanei, Jānim Lapiņam, Kristiānai Līdakai, Dinai Kaupei, Andrim Lapiņam, Unai Kalnītei, Ilzei Ložai, Valdim Laganovskim, Jānim Albertiņam, VUGD “Smiltenes postenis” vīriem, Antrai un Ansim Dzērvēm, Danai Zetmanei, a/s “Stora Enso” pārstāvjiem, Signei Segleniecei, Armandam Timermanim, Ērikam Ceplim, Ieva Mūrmanei, Ivaram Pupčenokam, Arnim Puram, Līgai Valdmanei, Artim Mālkalnam, Jānim Gļaudam, Montim Rubenim, Elvim Kazainim, Evijai Timermanei, Arnim Platpīram, Raitim Pudānam, Lailai Tiltiņai, Ārijai Baumanei, Jānim Bērtiņam, Gaigai Otei, Ilzei Hakai, Smiltenes tehnikumam, Renāram Žeļezkinam, Kristiānai Vincjunai, Kasparam Putrālim, Kasparam Jēkabsonam, Danai Purmalei, Ivetai Purmalei, Evai Mincei, Zandai Pukstei, Ilzei Dancei, Mārim Grizānam un Aivim Šēnam.

Teksts: Baiba Vahere, foto: Baiba Vahere un no skolēnu personiskā arhīva

[Best_Wordpress_Gallery id=”46″ gal_title=”Karjeras nedēļa Smiltenes vidusskolā”]