2024. gada 29. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Karjera sākas jau šodien!

Janvāra beigās Smiltenes vidusskolas vidusskolēniem bija iespēja piedalīties projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros organizētajās karjeras nodarbībās:
“Latvijas ārlietu dienests kā profesionāla izvēle”, kuru vadīja Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas Konsulāri tiesisko jautājumu nodaļas vadītāja – padomniece, Smiltenes vidusskolas absolvente Dagnija Lāce – Ate,
“Pasākumu organizēšana. Aisberga neredzamā daļa” – vadītāja – “Skudras Metropoles” dibinātāja, producente un ideju autore Gundega Skudriņa,
“Kā sevi gatavot veiksmīgai karjerai” – vadītājs – uzņēmējs Jānis Stabiņš.
Pie  jaunāko klašu skolēniem viesojās stikla pūtēji no Ventspils, lai iepazīstinātu ar šīs profesijas noslēpumiem.
Nodarbību mērķis bija iedrošināt skolēnus mērķtiecīgai karjeras izvēlei, un veiksmīgu cilvēku stāsti un atziņas lika aizdomāties arī par katra personīgās izaugsmes iespējām. Šādas tikšanās nereti palīdz izvēlēties studiju un karjeras virzienu, parāda veidus, kā atklāt sevī talantus un tos iznest uz āru. Un, ja vēl nodarbības papildinātas ar veselīgi sarkastisku dzīves humoru, tad laiks ir pavadīts vērtīgi. Par to savās atsauksmēs jaunieši raksta:
Noteikti vērtīgi pavadīts laiks, ieguvu daudz jaunu zināšanu par diplomātiem,
Nodarbība patika un likās interesanta, kaut kas citādāks. Saņēmu visas atbildes uz sa-viem jautājumiem, jo varēju aprunāties arī divatā. Dagnija Lāce – Ate atstāja ļoti labu iespaidu, interesanta personība ar savu skatījumu uz dažādām lietām.
Tas bija pārsteidzoši – augsts intelekts un labs humors. Vairāk tādu cilvēku! 
Un arī šeit bez divdabjiem neiztikt!
Nodarbība bija ļoti interesanta, jo Gundega Skudriņa pastāstīja cik liels un smags darbs, ko neviens neredz, tiek ieguldīts, lai taptu visi pasākumi, dalījās ar savu pieredzi un fotogrāfijām. Es ieguvu vairāk informācijas par šo profesiju. Vēlos teikt paldies viņai par to, ka atrada laiku savā aizņemtajā ikdienā, lai pastāstītu mums par sevi un savu profesiju!
Man ļoti patika nodarbība, un konkrētā profesija, pasākumu producents, mani ieinte-resēja, bet tajā pašā laikā sapratu, ka es neesmu šādai jomai domāta!
Uzzināju daudz ko jaunu par to, kā tie visi pasākumi top. Un tā kā esmu kaut ko līdzī-gu veidojis, protams, ne tik lielos apmēros, zinu kāds ir stress. Un sapratu, ka, lai arī cik interesants tas darbs ir, nezinu vai varētu paciest to stresu. 
Priecājos, ka nestāstīja “plusus”, bet pastāstīja arī “mīnusus”. Visu izstāstīja skaidri, pat jautājumi neradās.
Šis karjeras pasākums man tiešām patika, mani iedvesmoja “Skudras metropoles” veidotāja un palīdzēja atcerēties to, cik svarīgi ir tiekties pretī saviem sapņiem un to, ka panākumiem un sapņiem nav “griestu”, ir tikai jauni un jauni izaicinājumi, kuri ved tevi augstāk pieredzes un zināšanu virsotnē, bet tās augstāko punktu nekad nevar sasniegt un izmērīt. Viss sākas ar mums pašiem. 
Nodarbība bija ļoti interesanta un noderīga. Jānis Stabiņš kā vadītājs bija ļoti atraktīvs un ar labu humora izjūtu. Gandrīz viss viņa teiktais bija piemēri no dzīves. Tas palī-dzēja saprast, kā lietas notiek, kā arī atgrieza mani realitātē. Tas bija noderīgi un labi pavadīts laiks. Saņēmu atbildes uz jautājumiem, kuru man pat nebija. 
Uzzināju daudz dažādu lietu, ko vajadzētu darīt un no kā izvairīties rakstot gan CV, gan dodoties uz darba intervijām.
Lieliski piemēri par dažādām ar profesiju saistītām lietām, piemēram, kā citi ietekmē Tavu izvēli.