2024. gada 29. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Kā izmantot IKT, mācoties ārpus klases telpām?

Šajā mācību gadā Grundzāles pamatskolā tiks realizēts Erasmus+ programmas finansēts skolotāju tālākizglītības projekts “Uzpildies, lai piepildītu!”, kura mērķi ir apgūt IKT rīku izmantošanu mācīšanās un mācīšanas procesā brīvā dabā, kā arī koučinga stratēģijas pamatprasmju līmenī.

No 8.līdz 13.augustam Grundzāles pamatskolas skolotājas D.Kalniņa un I.Harkina apmeklēja skolotāju tālākizglītības kursus “IKT un mācīšana un mācīšanās ārā” Horvātijas pilsētā Splitā.

Kursus apmeklēja vairāk kā 10 ES valstu skolotāji, sākot no Igaunijas līdz pat Portugālei. Kursu mērķis bija uzlabot skolotāju digitālās kompetences, integrēt IKT rīkus, mācot ārpus klases telpām, izmantot āra telpu, lai mācītos tajā un no tās, iesaistīt skolēnus starppriekšmetu uzdevumu risināšanā.

Kā ierasts skolotāji prezentēja savu skolu un valsti un to, kā jau šobrīd viņi izmanto IKT mācību procesā. Atlika secināt, ka mūsu skola ir gana labi aprīkota, kā arī skolēniem un skolotājiem ir attīstīta digitālā kompetence. Lielākā daļa bija praktiskas mācības, apgūstot dažādas lietotnes telefonā un mājaslapas datorā.

Skolotāji fotografēja to, kas raksturo viņus pašus, meklēja ārā dažādas kolēģu izdomātas formas vai figūras; izmantojot lietotni google lense, internetā lūkoja pēc info par kādu objektu vai augu, vai dzīvnieku. Kā veidot QR kodus, izlaušanās istabas, video un vienkāršas mājaslapas, veidot zīmējumu, izmantojot fiziskās aktivitātes fiksējošās lietotnes – tā ir tikai daļa no apgūtajām prasmēm, kas tiks attīstītas, mācot savus mācību priekšmetus ārpus klases telpām.

Protams, neatņemama kursu daļa ir vietējās kultūras un dabas iepazīšana – ekskursija par Splitas vēsturisko centru, Diokletiāna pils apskate un maldīšanās pa mazo ieliņu labirintiem ir elpu aizraujoša; gana grūts bija kāpiens gan Marjana kalnā, gan uz Starigrad cietoksni Omišas pilsētā, jo ārā bija vismaz +35 grādi, arī ikdienas pastaigas gar akmeņaino Adrijas jūras krastu, cilvēku dzīvesveida vērošana rada plašāku priekšstatu par dažādām Eiropas tautām un palīdz mums kļūt tolerantiem.

Skolotāja D.Kalniņa