2024. gada 24. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Jurģis Jurka: “Visas pārmaiņas ir tikai uz labu!”

“Pāriešana uz jauno izglītības saturu sporta stundām nākušas tikai par labu,” atzīst Smiltenes vidusskolas sporta skolotājs Jurģis Jurka. Tāpat skolotājs gatavs pieņemt visus ar Covid – 19 izplatības samazināšanu saistītos izaicinājumus. “Šajā mācību gadā sporta stundas telpās notiks tikai ekstremālos apstākļos!

Jaunais izglītības saturs paredz, ka skolēniem mācību plānošanā vairāk jāiesaistās pašiem,” informē skolotājs. “Mums ir doti sasniedzamie mērķi, bet to, kā tos sasniegt, skolēni var domāt paši. Un viņi to ar ļoti lielu prieku arī dara. Manuprāt, daudz svarīgāk par drastisku normatīvu izpildīšanu ir tas, ka skolēni vēlas iespējami vairāk laika pavadīt ārā, svaigā gaisā, spēlējot dažādas sporta spēles.

Tagad sporta stundās labprāt piedalās arī tie, kuriem ir ārstu zīmes. Viņi, protams, neskrien un nedara visu to pašu, ko pārējie, bet klasesbiedri vienmēr atrod kādu darbiņu arī viņiem. Lai nebūtu jāstāv malā un jāgarlaikojas. Līdz ar to skolēni nemaz tik ļoti vairs pēc ārstu zīmēm nelaužas. Ja vien veselība ļauj, labprāt sporto! Tāpat vairākums ar lielu prieku izmanto katru brīvo brīdi, lai pakustētos skolas jaunajā sporta laukumā.

Protams, priecājos par ikviena panākumiem sacensībās. Bet tikpat liels prieks ir arī tad, ja kāds, kuram varbūt neveicas latviešu valodā vai matemātikā, sporta stundā var izdarīt visu. Šīs pozitīvās emocijas viņam palīdz pārvarēt grūtības un uzturēt možu garu arī citos mācību priekšmetos, kas prasa lielāku piepūli. Šogad, ievērojot piesardzības pasākumus, lielajās sporta sacensībās nepiedalīsimies. Pirmajā vietā ir skolēnu veselība un tas, lai muļķīgu kļūdu dēļ neciestu mācības.”

Jurģim Jurkam šis jau ir 17 gads skolotāja statusā. Viņam patīk jauni izaicinājumi. Šobrīd skolotājs sadarbībā ar A/S “Latvijas valsts meži” iesaistījies projektā, kura ietvaros palīdz skolēniem apzināties dabas resursu bagātību un māca, kā tos nosargāt.

Skolotāja vaļasprieks ir makšķerēšana. Līdz šim lielākais loms – 4,5 kg smaga līdaka. ”Ķersies vai neķersies – tas visvairāk atkarīgs no makšķernieka prasmes ieklausīties dabā, no gaisa spiediena atmosfērā, bet daudz mazāk no viņa makšķeres vai zivju barības cenas.”

Esot dabā, skolotājs atpūšas un atgūst spēkus, lai pēc tam var atkal ar prieku acīs nākt uz darbu un būt tāds skolotājs, kurā skolēni vēlas ieklausīties un kopā spēlēt futbolu, volejbolu un basketbolu.

Baiba Vahere