2024. gada 28. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Jaunietis no Smiltenes dodas Erasmus+ mobilitātes praksē

Pieredzes stāsts par Aleksi Makevitu –  Smiltenes novadnieku, kurš mācās Valmieras tehnikumā un izbauda tā piedāvātās iespējas Erasmus+ praksēs.

Aleksis savas skolas gaitas aizvadījis Bilskas pamatskolā, kas atrodas vien 10 kilometrus no Smiltenes, vēlāk pāris gadus dzīvojis Rīgā un mācījies Rīgas 85. vidusskolā. Absolvējot 9. klasi un uzklausot draugu ieteikumus, kur mācīties tālāk, izvēlējies Valmieras tehnikumu. Sākotnēji, kā prioritāte, tika izvirzīta loģistikas darbinieka profesija, taču dažādu apstākļu rezultātā Aleksis no vairāk kā 10 profesionālajām programmām izvēlējās apgūt mašīnbūves tehniķa kvalifikāciju un šobrīd ir jau 4. kursa audzēknis. Mašīnbūves tehniķi, tostarp arī Aleksis, piedalās metālapstrādes tehnoloģiskā procesa sagatavošanā, organizēšanā un realizēšanā.

Erasmus+ praksē Aleksis devās uz Althofenu, Austrijā. Prakses ietvaros tika veikti daudz un dažādi uzdevumi – metināšana, locīšana, CNC (Computer Numeric Control) plazmas griešana, virpošana, un citi ar metālapstrādi saistīti darbi. Atrodoties praksē veiksmīgi tika nostiprinātas jau esošās zināšanas metālapstrādē, kā arī iegūtas jaunas prasmes, kā piemēram, darbs ar CNC plazmu, kas  bija pirmā šāda veida pieredze. Darba diena sākusies neierasti agri, jau 5.00 no rīta un ilgusi apmēram līdz pulksten 16.00 pēcpusdienā. Aleksis atzīst, ka darbs, kas vienmēr paticis vismazāk, ir cinka pulēšana, jo darba procesā rodas daudz putekļu. Prakses vadītāja Austrijā bijusi ļoti pretimnākoša un jauka, kā arī noorganizējusi jauniešiem vairākas lieliskas ekskursijas, kas sevī ietvēra slēpošanu, muzeju un baznīcu apskati, kā arī došanos kalnos, kas ļāva iepazīt Austriju tuvāk. Aleksis atminas – kādas kalnu ekskursijas laikā jaunieši satikuši vietējās loģistikas firmas darbiniekus, kas gatavojušies doties vizītē uz Latviju, līdz ar to bijis interesanti apmainīties ar iespaidiem par to, cik atšķirīga ir daba abās valstīs un no tā izrietošās brīvā laika pavadīšanas iespējas.

Viena no spilgtākajām Austrijas pieredzēm, ir kādas vakara pastaigas laikā satiktais vietējais austriešu kungs, kas Aleksim izmaksājis picu un jauki aprunājies par Austriju, par mācībām un izvēlēto profesiju. Jaunietis atzīst – Austrijā satiktie cilvēki gan praksē, gan ārpus tās bija ļoti laipni un interesanti sarunu biedri.

Erasmus+ prakses ietvaros izdevies nostiprināt arī līdz šim iegūtās zināšanas nozarē. Tas bija lielisks piedzīvojums, kuru ieteiktu izbaudīt ikvienam, kam tāda iespēja tiek piedāvāta – jauna pieredze, jauni draugi un iespaidi ir tikai dažas no iespējām, ko var pieredzēt prakses laikā. Jaunietis pēc tehnikuma plāno turpināt studijas tālāk, taču citā profesijā, jo vēlas izkopt savas dažādās prasmes un talantus, vienlaikus atzīstot, ka mašīnbūves jomā Latvijā ir lielas izaugsmes iespējas un daudz darba piedāvājumu. Fakts, ka apgūtajā profesijā iespējams atrast darba vietu ir ļoti būtisks un rada drošības sajūtu. Aleksis priecājas, ka iegūtās prasmes tehnikumā varēs pielietot personīgajos projektos, iespējams, “saskrūvējot” savu auto.

Ārvalstu prakse tiek finansēta no programmas Erasmus+ budžeta. Projekta „Starptautiska pieredze profesionālai izaugsmei” Nr.2019-1-LV01-KA116-060238 mērķis ir Valmieras tehnikuma audzēkņu profesionālo iemaņu paaugstināšana starptautiskā vidē.

 

Informāciju sagatavoja:

Rūta Alīde Voitkāne

Informāciju ievietoja: 

Vanda Jurita Markova

Digitālā mārketinga un komunikācijas speciālists