2024. gada 25. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Izaugsmes pasākumi Smiltenes tehnikumā

Profesionālā izaugsme sākas ar interešu, talantu apzināšanos un profesijas izvēli, bet turpinās mūža garumā. Smiltenes tehnikuma audzēkņiem attālināto mācību laikā karjeras nodarbības notika individuāli un arī grupās, platformā Microsoft Teams. Sadarbībā ar augstas raudzes profesionāļiem arī otrajā semestrī bijušas vairākas izaugsmi rosinošas virtuālās tikšanās audzēkņiem, viņu vecākiem un skolotājiem. Īpašu vērību pievēršot pēdējā laikā aktuālajam jautājumam par to, ko varam iemācīties saspringtās dzīves situācijās.

 

“Karjeras nodarbībās piedalījās arī skolēni no citām Smiltenes novada skolām un audzēkņi, viņu vecāki un pedagogi no tehnikuma teritoriālās struktūrvienības Alsviķos,” informē PIKC “Smiltenes tehnikums” karjeras skolotāja Maira Kupriša. “Tā nu iznāca, ka attālums šoreiz vienoja…

Kopā ar skolotāju Ilviju Biržmani organizējam pasākumus audzēkņu vecākiem par jauniešu turpmākās izglītības un darba iespējām.

Individuālajās konsultācijās rosinājām audzēkņus labāk apzināties savas intereses, prasmes un vērtības.

 

Notikušas vairākas integrētās un grupu nodarbības, lai pilnveidotu tehnikuma audzēkņu zināšanas un prasmes dažādos mācību priekšmetos, attīstītu attālinātā darba iemaņas. Atkārtojām, kā raksta CV un motivācijas vēstuli.

Sadarbībā ar skolas atbalsta personālu palīdzam audzēkņiem risināt viņiem aktuālās problēmas.

Ikviens interesents tehnikuma mājas lapā (https://ej.uz/literaturaparkarjeru) sev vēlamajā laikā var noskatīties prezentāciju par karjeras literatūru, ko sagatavojām kopā ar bibliotekāri Elīnu Kubuliņu – Vilni un skolotāju Ilviju Biržmani.”

 

Vecāku dienas vietā – paaudzes vienojoša iespēja izaugsmei

Šogad tehnikumā vienmēr ļoti gaidītās Vecāku dienas vietā no februāra līdz aprīlim notika sociālās pediatres un Montesori pedagoģes Irēna Dominieces tiešsaistes nodarbību cikls par mērķu izvirzīšanu un sasniegšanu. Pasākuma vadmotīvs – Pastāvēs, kas mainīsies. “Sarunu ciklu rīkojām ar mērķi palīdzēt vecākiem apzināties savu bērnu spējas, resursus un iespējas, kā arī atbalstīt viņus attālināto mācību laikā un stiprināt ģimeņu sadarbību ar tehnikumu,” stāsta M.Kupriša. “Lektore dalījās savā profesionālās izaugsmes pieredzē, stāstīja par veiksmīgas karjeras nosacījumiem, runāja par psiholoģisko treniņu kā atbalstu karjeras izvēlē un svarīgu lēmumu pieņemšanā. Kopīgi tika spriests par aktuālāko problēmu risināšanas iespējām, mērķtiecīgu turpmākā dzīves ceļa izvēli un mūžizglītību. Vecāki arī varēja individuāli uzdot I. Dominiecei jautājumus un saņemt speciālista ieteikumus, kā rīkoties konkrētajās problēmsituācijās.”

Ļoti vērtīga bija saruna par izdegšanas risku mazinošiem faktoriem, ieteikumi, kas ikvienu rosināja būt saskaņā ar sevi.

 

Eiropas Digitālajā nedēļā,

kas bija pavasara sākumā, Smiltenes tehnikuma audzēkņiem platformā Microsoft Teams notika nodarbība par drošu vidi internetā. To vadīja Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja vecākie inspektori: Liene Kaužēna un Vilis Daņilovs.

 

Audzēkņi tika rosināti skatīties Digitālās nedēļas tiešraides internetā, pasākumus TV 24 un iesaistīties diskusijās, pārbaudīt digitālās prasmes pašnovērtējuma testos un konkursos.

 

Dodamies ciemos un uzņemam viesus virtuāli!

“Agrāk informējām sabiedrību par izglītības uz izaugsmes iespējām tehnikumā, viesojoties tuvākās un tālākās izglītības iestādēs un piedaloties dažādos pasākumus. Šogad organizējam virtuālās ekskursijas profesionālajā izglītībā, kurās aktīvi iesaistījās arī tehnikuma audzēkņi: Monta Ose, Megija Putniņa, Liāna Bite, Emīlija Tīna Eine, Sandis Rakovs, un Uģis Āboliņš.

Tukuma, Engures, Jaunpils novadu skolēnus iepazīstinājām ar Smiltenes tehnikumu un tā teritoriālo struktūrvienību Alsviķos virtuālā pasākumā “Pieslēdzies savai karjerai!” informē M.Kupriša.

Karjeras pasākumi notika projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs” (Nr.8.3.5.0/16/I/001) ietvaros.

 

Teksts: Baiba Vahere

Foto: no personiskā arhīva