2024. gada 19. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

In Memoriam: Rita Strauja (17.03.1943 – 08. 01.2022)

8.janvārī uz mūžu pārstāja pukstēt Smiltenes vidusskolas skolotājas Ritas Straujas sirds. Jau būdama pavisam maza meitenīte viņa sapņoja: kad izaugšu liela, būšu skolotāja. Rita Strauja pedagoga darbam atdeva 42 dzīves skaistākos gadus.
Pirms atnākšanas uz Smiltenes vidusskolu viņa strādāja bērnudārzā “Vālodzīte”.  Kolēģi saka: “Rita Strauja bija mūsu kolektīva Izcilība, jo savu darbu veica ar augstu atbildības sajūtu un izteiktu pedagoga talantu. Viņas vadītās stundas atzinīgi novērtēja Latvijas mērogā. Tas rosināja augstāk pacelt latiņu arī pārējām audzinātājām. Jaunajām kolēģēm Rita bija paraugs.”
1986.gadā Smiltenes vidusskolā notika bērnudārza sagatavošanas grupu reorganizācija – tās pārveidoja par 1. klasēm un Ritu Strauju uzaicināja būt par to skolotāju. Viņa mācīja mazajiem matemātiku, latviešu valodu, dabas zinības, vizuālo mākslu, rokdarbus un sportu. Kā atzina skolotāja pati: “Darbs nebija viegls, bet man patika. Kopā ar saviem skolēniem jutos kā uzplaukušā ziedu pļavā, kur katrs no tiem ir vienreizējs un neatkārtojams, bet ikviens prasa no kopēja milzīgas rūpes, mīlestību, gudrību un pacietību.”
Pārfrāzējot dzejnieku Imantu Ziedoni, Ritai Straujai nebija žēl laika, lai redzētu, kā plaukst roze, kā bērni kļūst aizvien gudrāki un patstāvīgāki. Tas motivēja īstenot aizvien jaunas radošās ieceres, ko arī atzina novērtēja viņas audzēkņi.

Pārkāpjot skolas slieksni,  skolotājai viss cits aizmirsās, jo šeit viņu ar neskaitāmiem jautājumiem gaidīja  zinātkāri un dzīvespriecīgi kāpēcīši. Tāpat Rita Strauja augstu novērtēja sadarbību ar bērnu vecākiem. Savukārt viņi ļoti cienīja skolotājus darbu.

Vēlāk, aizejot pensijā, Rita Strauja sildījās atmiņās par saviem skolēniem un priecājās par to, ka kopīgajos albumos ierakstītie laba vēlējumi piepildījušies.

Smiltenes vidusskolas pedagogiem Rita Strauja vienmēr paliks atmiņā kā darbīga, atbildīga, taisnīga un sirsnīga skolotāja.

Saskaņā ar viņas dziļāko pārliecību skolas lielākā vērtība ir kolektīva labi padarīts darbs, skolēnu zināšanas un viņu talanti. Rita Strauja prata novērtēt katra mirkļa vienreizīgumu un ar to arī vienmēr paliks kolēģu atmiņā.

Izsakām līdzjūtību skolotājas tuviniekiem!

Kolēģi no Smiltenes vidusskolas un bērnudārza “Vālodzīte”