2024. gada 20. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Ieva Vizule izvirzīta konkursa “”SkillsLatvia 2019” finālam!

Smiltenes tehnikuma 4.ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēkne Ieva Vizule no Nacionālā jauno profesionāļu meistarības konkursa “SkillsLatvia 2019” tematiskās grupas Sabiedriskie un individuālie pakalpojumi “Ēdienu gatavošana un restorānu serviss” pusfināla atgriezās ar ceturto vietu Latvijā!

Pusfinālā savu profesionālo varēšanu un zināšanas demonstrēja 18 profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi un Smiltenes tehnikuma audzēkne ir viena no sešām laimīgajām, kura, iegūstot 78,27 punktus, tikai par 1,26 punktiem atpaliekot no trešās vietas ieguvējas, nopelnīja iespēju doties uz konkursa “SkillsLatvia 2019” finālu. Apsveicam, vēlam spēku, izturību un daudz radošu domu, gatavojoties nākamajam nozīmīgajam profesionālajam izaicinājumam!

Konkursā pirmo vietu izcīnīja Ventspils tehnikuma audzēkne Baiba Brasle (93,47 punkti), otrā vieta – Dobeles Amatniecības un vispārizglītojošās vidusskolas audzēknei Madarai Jauģietei (86,60 punkti), trešā vieta – SIA Restorānu servisa skola” jaunietei – Krīnai Anetei Sirmajai (80,53 punkti).

Virtuve bez atkritumiem

Valsts izglītības attīstības aģentūra konkursu “SkillsLatvia” organizē ar mērķi:

* sekmēt profesionālās izglītības attīstību Latvijā, tās starptautisko konkurētspēju;

* veicināt sadarbību starp darba devējiem un izglītības iestādēm;

* motivēt audzēkņus profesionāli pilnveidoties un celt savu konkurētspēju;

* novērtēt audzēkņu prakses un iemaņas viņu izvēlētajā profesijā.

Nominācijas “Ēdienu gatavošana” darba uzdevuma temats bija “Virtuve bez atkritumiem”. Darba uzdevums tika sadalīts trīs moduļos: pirkstiņuzkodu, pamatēdiena un deserta pagatavošana. Obligāti izmantojamās ēdienu sastāvdaļas bija norādītas darba uzdevumā, pārējās – konkursantu brīva izvēle.

Konkursā vērtēja:

* dalīnieku prasmi racionāli organizēt darba vietu, ievērojot darba aizsardzības, ekspluatācijas un drošības noteikumus darbā ar ēdināšanas uzņēmuma aprīkojumu;

* spēju novērtēt produktu kvalitāti un veikt to pirmapstrādi;

* prasmi izvēlēties noteikto ēdienu pareizās sastāvdaļas un izmantot sezonālos produktus;

* prasmi maksimāli samazināt produktu atkritumu daudzumu;

* prasmi gatavot un sagatavot pasniegšanai ēdienus un dzērienus;

* spēju izstrādāt ēdienu receptūru vai strādāt pēc jau izstrādātām receptēm;

* prasmi patstāvīgi izveidot ēdienkarti, noformēt ēdienu porcijas, sekot līdzi produktu kvalitatīvai uzglabāšanai, pieņemt pasūtījumus, ar pasūtītāju pārrunājot ēdiena noformējumu, vēlamo garšu un sastāvu;

* spēju darba laikā sakopt virtuvi, sakārtot ledusskapjus, pārbaudīt un notīrīt virtuves inventāru;

* zināšanas un profesionālās terminoloģijas pārzināšanu valsts valodā un angļu valodas pārzināšanu sarunvalodas līmenī, izpratni par profesionālajiem terminiem franču un angļu valodā.

Konkursantiem nepieciešamās personiskās īpašības un vispārējās prasmes: kritiskā domāšana, prasme plānot laiku, radošums, aktivitāte, pašmotivācija, spēja izpildīt vairākus uzdevumus vienlaikus un ievērot darba izpildes termiņus, risināt problēmas un elastīgi pielāgoties izmaiņām, mērķtiecība, cīņasspars, precizitāte, spēja atgūties pēc neveiksmēm, strādāt saspringtos apstākļos, ievērot labas uzvedības un ētikas normas, komunikācijas un prezentēšanas prasmes.

Atslēgas vārdi: mērķtiecība un neatlaidība

“Ieva Vizule lielu interesi par ēdienu gatavošanu un radošumu savā izvēlētajā profesijā apliecināja jau iepriekšējā mācību gadā, kurā viņa arī bija izvirzīta “SkillsLatvia” pusfinālam,” stāsta Smiltenes tehnikuma direktora vietniece izglītības jomā Rudīte Grabovska. “Šogad jaunietes neatlaidība un profesionālās kvalifikācijas prakses laikā nostiprinātās prasmes vainagojās ar panākumiem – Ieva nominēta dalībai konkursa finālā. Vasarā Ieva Siguldā, SPA viesnīcā “Ezeri” bagātīgi papildināja zināšanas un prasmes ēdienu gatavošanā un konditorejā, bet pēc tam devās uz Lanzaroti Spānijā, kur viesnīcā “Lopez” praktizējās darba organizēšanā un viesu apkalpošanā. No sirds priecājamies par jaunietes panākumiem!”

Paldies Ievai par to, ka bija gatava ieguldīt darbu un ziedot savu brīvo laiku, lai gatavotos konkursam, kā arī pateicība skolotājai Inesei Veidemanei un visām pārējām profesionālo priekšmetu skolotājām, kuras nesavtīgi dalījās savās zināšanās un pieredzē!

Teksts: Baiba Vahere

Foto: Elizabete Pudāne, Baiba Vahere