2024. gada 19. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Grundzāles pamatskolas skolēni iepazīst Dāniju

     Veselu nedēļu no 30.aprīļa līdz 5.maijam 6 skolas skolēni no 4., 5. un 6.klases un 2 skolotājas Dace Kalniņa un Gundega Vēriņa Nordplus programmas projekta “Vai es varu ietekmēt klimata pārmaiņas?” ietvaros atradās skolēnu grupas apmaiņas vizītē Dānijas pilsētas Esbjergas tuvumā. Projekta mērķis ir parādīt skolēniem iespējas, kā partnervalstīs domā un rīkojas, lai mazinātu klimata pārmaiņas.

Projekta partnerskola Darum Børneby atrodas lauku ciematā Store Darum netālu no Ziemeļjūras ostas pilsētas Esbjergas. Skolēni apmeklēja dažādas iestādes, kas darbojas, īstenojot ilgtspējīgas attīstības mērķus – skolēni no Lego klucīšiem cēla savu nākotnes pasauli, apmeklēja atkritumu šķirošanas uzņēmumu, būvēja vējdzirnavas un dzīvē apskatīja vēja ģeneratorus Ziemeļjūras krastā; mācījās programmēt ozobot robotus; apmeklēja vēsturiskas vietas (Rībes mazpilsētu un slaveno katedrāli).

Esot kopā ar uzņemošo dāņu bērnu ikdienā mācību stundās, starpbrīžos un pēcpusdienās, pavadot laiku ģimenēs, skolēni piedzīvoja daudz ko jaunu. Skolā mūsu bērni ir sajūsmā par to, ka gandrīz katru starpbrīdi neatkarīgi no laika apstākļiem ir jāiet ārā pagalmā vai nu spēlēt kādu spēli vai bumbu, nedēļas laikā skolēni jau pierada ieturēt maltītes no līdzi paņemtās pusdienu kastītes. Bērniem ļoti patika iespēja pavadīt laiku pēc mācībām, kas beidzās ap 13:30, skolas jauniešu klubā, kurā varēja pabūt kopā, paspēlēt galda spēles vai futbolu, izmēģināt kādu mūzikas instrumentu vai neilgi uzspēlēt datorspēles. Viņiem ļoti gribētos, ka šāda iespēja būtu arī mūsu skolā.

Brīvajā laikā skolēni izmēģināja jāt ar zirgu, apskatīja vēsturiskos auto, nogaršoja dāņu ēdienus un attīstīja sociālās prasmes, mācoties pieņemt atšķirīgu dzīvesveidu. Arī skolotājām bija daudz jaunu iespaidu gan partnerskolā, gan Esbjergā, gan apskatot citas ievērojamas vietas. Būtiskākā atziņa – visa centrā ir cilvēks un viņa attīstības iespējas. Ja vien grib, tad ikviens var attīstīt sevi, kā vien vēlas. Cilvēki ir mierpilni un pārliecināti par savu nākotni.

Protams, tika iepazīta arī Dānija. Visi novēroja, ka Dānija ir lauksaimniecības lielvalsts, jo visapkārt bija tīrumi, kūtis un dzīvnieki. Pavasarī visapkārt plaukst puķes, zied sakuras, rododendri un magnolijas. Visi ceļi ir noasfaltēti. Daudzi pārvietojas ar velosipēdiem. Un, protams, vējš bija katru dienu. Mums paveicās ar laika apstākļiem, jo lietus pa dienu mūs gandrīz nemaz neskāra, lai gan parasti tas ir gandrīz katru otro dienu. Līdz ar to Dānijā piedzīvot karstumu ir gandrīz neiespējami. Cenas par jebko nav latviešiem draudzīgas, it sevišķi transports un ēdiens kafejnīcās. Visi atzina, ka Dānija ir dārga zeme.

Rudenī projekta partnerskolu skolēni no Dānijas un Lietuvas viesosies mūsu skolā, lai turpinātu izzināt savas iespējas un nozīmi klimata pārmaiņu jomā.

 Projekta koordinatore Dace Kalniņa