2024. gada 28. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Erasmus+ projekta “Min pedāļus, lai labāk mācītos!” īsa laika vizīte Grundzāles pamatskolā

No 2020.gada 2.marta līdz 6.martam Grundzāles pamatskolā viesojās Erasmus+projekta “Min pedāļus, lai labāk mācītos!” partnervalstu 16 skolēni un 4 skolotāji no Spānijas un Dānijas, vizītē diemžēl Corona vīrusa dēļ nepiedalījās visa projekta koordinatorvalsts Vācijas skolēni un skolotāji.

Vizītes laikā notika daudzas fiziskās aktivitātes, jo projekta mērķis ir, fiziski kustoties, galvenokārt braucot ar velosipēdu vai velo trenažieri, veicināt vielas laktāta rašanos smadzenēs, kas palīdz skolēniem koncentrēties mācībās. Ar lielu interesi un daudziem jautājumiem tika izstaigāta skola: dāņi bija pārsteigti, ka par pirmsskolas izglītību vecāku līdzmaksājums ir tik mazs un darba laiks ir tik garš, tā dodot iespēju strādāt abiem vecākiem pilnu darba laiku; arī zēnu un meiteņu mājturības stundas sen vairs nav stundu sarakstā un tagad dāņu skolotāji saprot, ka tā tomēr ir bijusi kļūda atteikties no šīs stundas. Protams, abas valstis ar patīkamu skaudību aplūkojas skolēnu relaksācijas telpu, kuras sienas tika atļauts nokrāsot pašiem skolēniem un iespēja atpūsties pufos daudziem šķita nenovērtējama. Arī sporta skolotāja M.Stabiņa projekta ietvaros iegādātie slēpošanas trenažieri un slēpju pāri un zābaki izraisīja baltu skaudību.

Pirmdienas fiziskās aktivitātes bija orientēšanās pamatu apgūšana, izmantojot arī LAD projektā iegādāto inventāru (identus un identu lasītāju). Dāņu skolotāji, staigājot ar karti rokās, atzina, ka tas ir labs veids, kā iepazīt kādu apkārtni. Visiem tā bija pirmā iespēja orientēties. Nenogurdināmie spāņi vakarā devās spēlēt arī boulingu, kuru daudzi nemaz nebija spēlējuši, jo arī nāk no mazpilsētas.

Otrdien skolā jau otro reizi viesojās “Green trial” puiši ar iekštelpu šovu un dažādiem velo trenažieriem, kas ļāva skolēniem trenēt savu līdzsvaru un izmēģināt to, ko ikdienā gribas, bet varbūt bail: “raut ratā”. Pēc iespaidīgā šova, kura triki lika aizrauties elpai visiem klātesošajiem, viesi kopā ar latviešu skolēniem devās iepazīt Valmieru, apmeklējot mākslas centru “Neonija”, kas lika aizdomāties par sapņu piepildīšanos, kā arī uzrīkojot sacensības, kurš ātrāk uzskries Valmieras BMX trases 8 m augstajā starta kalnā. Vakarpusē smidzinošais lietus netraucēja izstaigāt Smiltenes ievērojamākās vietas un priecāties par mazpilsētas attīstību.

Trešdienas rīta puse bija veltīta braucieniem ar gudrajiem velo trenažieriem, kuros virtuāli pievienojās ar partneri no Vācijas, jo tāds ir arī projekta mērķis: rīkot online sacensības, kurās piedalās visu valstu pārstāvji, esot tālu cits no cita. Savukārt pēcpusdienā devāmies uz Cēsu pusi, lai zinātnes centrā Zinoo piedalītos darbnīcā “Kosmosa ola”. Darbnīcas vadītājs bija pārsteigts, ka no 7 kosmosa olām izdzīvoja 5, kas ir ļoti labs rezultāts, kas liecina par skolēnu spējām ar ierobežotiem resursiem sasniegt pozitīvu rezultātu. Vēlāk apmeklētā Cēsu pils apkārtne radīja priekšstatu par viduslaiku pili un parku. Spāņi izmantoja iespēju apmeklēt arī Priekuļu peldbaseinu un bija pārsteigti, ka Grundzāles pamatskolas skolēniem ir iespēja apgūt peldētapmācības nodarbības.

Ceturtdiena bija veltīta sportiskām aktivitātēm Grundzāles pamatskolā kopā ar 4.-9.klašu skolēniem. Visi dalībnieki bija sadalīti 9 komandās un piedalījās 9 aktivitātēs: šāds aktivitāšu formāts ir jau ierasts skolas skolēniem, bet tas bija pārsteigums ciemiņiem, ka vienā komandā var veiksmīgi darboties gan 4.,gan 9.klases skolēns. Vislielāko sajūsmu radīja velo biatlons, kurš pēc skolotāja Māra teiktā ir jauna un nekur neredzēta disciplīna. Daudzi viesi pirmo reizi devās jaunsargu instruktora M.Latvera izveidotajā šķēršļu joslā, velkoties pāri ar virvi pār iedomātu upi. Visiem bija iespēja izbraukt ar velo un slēpošanas trenažieriem.

Pēcpusdienā viesus ar koncertu iepriecināja Grundzāles pamatskolas koris, ansamblis un visi 3 tautas deju kolektīvi. Viesi jau kārtējo reizi atzina, ka interešu izglītība, kas citās valstīs jau ir maksas pakalpojums un nenotiek skolā, ir liels mūsu izglītības sistēmas pluss, jo ļauj sevi pilnveidot visiem gribētājiem neatkarīgi no vecāku maciņa biezuma vai skolēnu talanta. Arī vakara atvadu ballīte bija pārsteigums dāņiem, jo tā dejot, kā latvieši to dara, viņi jau sen ir aizmirsuši.

Piektdiena bija veltīta Rīgas apskatei, kurā iepriekš neviens no viesiem nebija bijis. Gides stāstījums par Rīgas vecpilsētas ievērojamākām celtnēm, šaurajām ieliņām un daudzajām baznīcām neatstāja vienaldzīgu nevienu. Arī Krasta Lido apmeklējums radīja gardu priekšstatu par latviešu virtuvi. Pēdējā fiziskā aktivitāte bija lēkāšana pa batutiem centrā “Jumpspace”, kura vēl vairāk satuvināja skolēnus.

Atvadas, protams, bija skumjas, it īpaši spāņiem, kuri visu šo nedēļu dzīvoja latviešu ģimenēs. Pa šo laiku visi bija tā satuvinājušies, ka katra acīs bija asaras un apsolījums uzturēt kontaktus arī pēc projekta beigām. Arī uzņemošo ģimeņu vecāki aicina citus būt drošākiem un izmantot iespēju kādreiz uzņemt kādu svešzemju ciemiņu, jo mums pašiem ir tikai jāpārkāpj pāri savām bailēm un nedrošībai un jāļaujas izaicinājumiem, ko piedāvā skola.

Pavadījuši piepildītu nedēļu Latvijā, viesi devās mājās emociju un iespaidu, un latviešu mīlestības pārpilni un atkal ar pārliecību, ka Latvija ir liela iespēju zeme, kur katrs var attīstīt savus talantus, ja tikai pašam ir vēlēšanās.

Par vizīti var noskatīties arī Smiltenes televīzijas raidījumā “Nedēļas apskats Smiltenes novadā 06.03.2020.” un vairāk bildes redzēt Grundzāles pamatskolas facebook kontā.

projekta koordinatore Dace Kalniņa