2024. gada 29. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Eiropas Valodu diena 2021

“Valoda ir pilsēta, kuras celšanā ikviens iemūrējis savu akmeni,” raksta izcilais amerikāņu esejists Ralfs Voldo Emersons. Pagājušajā nedēļā Smiltenes vidusskolā atzīmēm Eiropas valodu dienu. To Eiropas Savienības valstīs atzīmē jau 20 gadus, lai akcentētu valodu daudzveidību un svešvalodu zināšanu nozīmi.
28.un 29.septembrī pie skolas 7.c, 8.b un 10. klases skolēniem viesojās Smiltenes bibliotēkas Eiropas Savienības informācijas punkta koordinatore Alda Liuke, kura dalījās savā pieredzē par valodu zināšanu nozīmi, kā arī rādīja prezentāciju “Valoda – saziņas tilts uz pasauli”. Angļu valodas skolotāja Elita Babra skolēnus iepazīstināja tuvāk ar mācību līdzekli “Eiropas valodu portfelis”, kas labi noder gan patstāvīgo mācīšanās prasmju uzlabošanai, gan palīdz labāk izprast valodas un kultūras daudzveidību.
Runājot par valodu lomu digitālajā laikmetā un valodu zināšanu nozīmi ikviena cilvēka dzīvē, skolēni iepazinās ar “Erasmus+” brīvprātīgo – francūzietes Lucie Koarau un gruzīnietes Mariam Tlashadzi stāstu. Viņas 2018.gadā astoņus mēnešus dzīvoja un strādāja Smiltenē, apgūstot latviešu valodu un izzinot latviešu tautas tradīcijas. Kopā ar kori “Pakalni” abas piedzīvoja neaizmirstamus mirkļus, gatavojoties dziesmu svētkiem un dziedot Mežaparka Lielajā estrādē. Skolēni Eiropas valodu dienai veltītajās stundās noskatījās arī Mariam un Lucie muzikālo priekšnesumu digitālajā formātā.

Pasākuma noslēgumā bija viktorīna, kurā ikvienam tika dota iespēja parādīt zināšanas par Eiropas valodu daudzveidību. Zinošākie tika pie sirsnīgām balvām.

Pasākumu atbalstīja Latvijas Republikas Ārlietu ministrija.