2024. gada 18. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Dzeja uz Smiltenes tehnikuma asfalta

 

 

Ir septembris, Dzejas dienu mēnesis, kas Smiltenes tehnikuma audzēkņiem īpašs ar pasākumu “Dzeja uz asfalta”. Vējš skolas priekšā poētiski virpina bērzu un ozolu lapas, bet skolas jaunieši uz asfalta raksta dzejas rindas, kas viņu kursu uzrunājušas visvairāk. Patiess prieks lasīt arī tehnikuma absolventu sveicienu!

Veterinārmedicīnas kursa absolvente Liāna Bičenko (tagad – Rīgas Stradiņa Universitātes studente) Dzejas dienās allaž uz asfalta rakstīja savus sacerējumus. Arī šogad viņa bija pirmā, kura atbrauca jau pagājušā nedēļā.

“Šis ir viens no tehnikuma jauniešu iemīļotākajiem pasākumiem, jo parasti tas notiek ļoti brīvā, radošā gaisotnē. Daži atnāk un savu izvēlēto dzejoli uzraksta vēl vēlu vakarā,” stāsta tehnikuma interešu izglītības skolotāja un pasākuma organizatore Anita Bērziņa. Viņai visspilgtāk atmiņā palikušas Dzejas dienas no laika, kad pati kā Smiltenes vidusskolas skolniece deklamējusi dzeju pasākumā, uz kuru uzaicināti arī dzejnieki Ojārs Vācietis, Jānis Peters un Imants Lasmanis, kurš viņai veltījis savu dzejoli par Kristīni. “Tas bija tik personiski, emocionāli uzrunājoši!”

1.viesmīlības kursa audzēkņi uz asfalta rakstīja Guntara Rača dzejas rindas:
“Zinu, zinu, laiks tāds dīvains
Nemiers trako , vēji dzimst
Nāc uz tēju, tējas krūzē
Visas vētras ātri rimst.”

Lai piedzīvotu vēl lielāku vienotības sajūtu, katrs uzrakstīja vienu, paša izvēlēto rindiņu, tad stafeti pārņēma nākamais…. Viņiem visiem šis ir pirmais kopīgais pasākums Smiltenes tehnikumā. Jauniešu audzinātāja Maija Jančevska stāsta, kā  Dzejas dienas organizētas Gaujienas vidusskolā, kurā savulaik mācījies arī dzejnieks Ojārs Vācietis. “Visi bijām sasējušies uz lielajām kāpnēm, kāds ik pa brīdim lasīja dzeju. Tas bija ļoti skaists laiks, kad daudzās meitenēs modās pirmās jūtas…”

3.būvniecības un ceļu būves mašīnu mehāniķu kursu pasākumā pārstāvēja Linda Šutova, kura uz asfalta rakstīja pašas sacerēto dzejoli. “Dzeju rakstu no 15 gadu vecuma. Man tā ir saruna ar sevi un citiem. Rakstītajā ielieku savas domas, to, ko vēlos pastāstīt citiem,” saka Linda. “Šim pasākumam veltītajās rindās ļoti gribējās ietvert Smiltenes tehnikuma moto: “Kāp, lai augtu!” Manuprāt, tas ir ļoti spēcīgs, uzrunājošs.”

Reizumis pa dzejolim uzraksta arī Laura no 3.viesmīlības pakalpojumu kursa. “Parasti tas notiek brīžos, kad sakrājies ļoti daudz emociju. Uzrakstīto citiem nerādu, jo tas ir kaut kas ļoti personisks.”

Daudzi jaunieši atzina, ka Dzejas dienas viņiem asociējas ar rudeni un radošu kopā būšanu. Dzeju ikdienā lasa vien retais, jauniešu vidū populārāka ir proza.

2.ceļu būves mašīnu tehniķu kursa audzēkņi dzejas rindu rakstīšanu un noformēšanu uz asfalta uzticēja Gustavam. Viņš bijis galvenais klases mākslinieks arī pamatskolas laikā. Jaunietis atzīst, ka viņam svarīgi, lai izlasītais dzejolis uzrunā. “Citreiz viena otra mazāk zināma autora dzejolis ir sirdij tuvāks nekā populāro dzejnieku rakstītais. Vēl man ļoti patīk, ja dzejoļu krājums ir skaisti noformēts. Dzeju parasti nelasa ikdienā, bet brīžos, kad izjūti vajadzību pēc īpašas noskaņas.”

1.ceļu būves mašīnu tehniķu kurss izvēlējies Andreja Vīksnas dzejoli, ko, atbilstoši specialitātei, papildinājuši ar traktoru. Viņuprāt, arī ikdienā vienmēr vajag atrast kādu “odziņu”. “Tad tā būs interesantāka. Mums patīk šis pasākums. Arī skolā esam iejutušies labi un priecājamies, ka varam mācīties klātienē.”

4.veterinārmedicīnas kursu pasākumā pārstāvēja Liāna. Jauniešus šogad visvairāk uzrunājis Kārļa Ezerieša dzejolis “Laikmetu maiņa”:
“Kas aizliedzis ir tautu un tēvzemi,
Lai nelielās apkampt cilvēci:
Tā sirds ir par šauru un īsu tā rokas,
Bet pats viņš kā niedra
Pēc vēja lokās.”

“Dzeja uz asfalta domāta, lai apvienotu kursus, izrotātu asfaltu ar skaistiem dzejoļiem un liktu cilvēkiem domāt,” uzskata tehnikuma amatierteātra “Dramis” dalībnieki. “Ir tik labi pēc ilgāka laika visiem sanākt kopā un dalīties tajā, uz ko mūs iedvesmojusi dzeja.” 

no images were found

Informāciju sagatavoja:
Baiba Vahere