2024. gada 24. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Brīvības izjūta Gaujienas un Trapenes pusē

9.oktobrī Smiltenes vidusskolas skolēni Linda Amanda Bluķe, Ance Pakalne, Krišjānis Graudiņš un Ginters Ķelps un skolotāja Daina Zelmene devās uz Trapeni un Gaujienu, lai pētītu Ojāra Vācieša un Jāzepa Vītola devumu Latvijas kultūras vērtību stiprināšanā.

Par tradīciju skolā kļuvusi vidusskolēnu piedalīšanās Kultūras kanona rīkotajā konkursā. Šogad konkurss veltīts brīvības ideju izzināšanai Kultūras kanonā iekļautajos  mākslas darbos un kultūras vērtībās. Skolēnu iniciatīvas grupā šogad darbojas Linda Amanda Bluķe, Ance Pakalna, Krišjānis Graudiņš un Ginters Ķelps, skolēnus atbalsta skolotājas Ilva Dūmiņa un Daina Zelmene.
Pirms Kultūras kanona izpētes tika aptaujāti savi vienaudži un noskaidrots, ko jaunieši šodien saprot ar brīvību, vai brīvību var pazaudēt, ko nozīmē brīva personība, kā brīvība izpaužas mākslā un vai brīvībai mākslā ir robežas.
Brīvības ideju izpausmes kultūrā skolēni analizēja Jāzepa Grosvalda strēlnieku sērijas darbos, Jāzepa Vītola balādē “Gaismas pils” un Ojāra Vācieša dzejoļu krājumā “Si minors”.
Mākslu un idejas vislabāk var saprast mēģinot pietuvināties laikam un vietām, kur veidojušās kultūras vērtības, tāpēc 9. oktobra pēcpusdienā devāmies izpētes braucienā uz Gaujienu un  Trapeni. Trapene ir Ojāra Vācieša dzimtā vieta, bet Gaujiena viņa jaunības vieta.  Lapegļu gatve, Trapenes pamatskola, Ojāra Vācieša dzimtās mājas un klase Gaujienas vidusskolā, kur viņš reiz mācījies, dzejnieka balss ieraksti muzejā palīdzēja sajust dzejnieka dvēseli un brīvības alkas.
Gaujiena ir arī Jāzepa Vītola dzīves pieturas punkts, tieši šeit 1933.gadā aizsākās Vītola Dziesmu dienu tradīcija. Gaujienā mūs sirsnīgi uzņēma Jāzepa Vītola muzejā “Anniņas”, iepazīstināja gan ar komponista dzīves ceļu, gan to, kā “Gaismas pils” joprojām iedvesmo visu paaudžu cilvēkus stiprināt savu gara spēku un brīvību.
Uzzinātais palīdzēja labāk sagatavoties konkursam, kas tālāk risināsies Cēsīs.

Liels paldies par sirsnīgo uzņemšanu Gaujienas vidusskolas skolotājiem, Trapenes muzeja un Jāzepa Vītola muzeja “Anniņas” darbiniekiem!

Smiltenes vidusskolas skolotāja Daina Zelmene

[Best_Wordpress_Gallery id=”39″ gal_title=”BRĪVĪBAS IZJŪTA GAUJIENAS UN TRAPENES PUSĒ”]