2024. gada 19. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Augstākais eksāmena novērtējums tehnikuma vēsturē

Pirms dažām dienām Smiltenes tehnikumu absolvējušais Jauniešu garantijas programmas restorānu pakalpojumu kurss skolas vēsturē ieies kā pirmais, kurā visi audzēkņi profesionālās kvalifikācijas eksāmenu nolikuši uz deviņām un desmit ballēm. Bārmenis – tā ir darba tirgū ļoti vajadzīga un perspektīva profesija, atzīst eksaminācijas komisijas vadība un priecājas, ka atraduši jauno “kadru kalvi”, kur meklēt labus jaunos darbiniekus.

Elmārs Kovaļevskis “AK Transgroup” izpilddirektors, eksaminācijas komisijas priekšsēdētājs:

-Profesionālās kvalifikācijas eksāmens bija ļoti organizēts. Jaunieši – gudri un izveicīgi. Izcili atbildēja gan uz testa jautājumiem, gan izpildīja visus praktiskos uzdevumus, kas attiecās uz galda klājumu, karsto dzērienu un kokteiļu pagatavošanu un pasniegšanu.

Bārmenis – tā ir darba tirgū vajadzīga profesija. Labam bārmenim, tāpat kā frizierim, zobārstam, manikīram un frizierim, ir savi klienti, kuri viņam seko, jo īpaši novērtē tieši viņa darbu. Tiesa, lai šādu līmeni sasniegtu, jāiegulda liels darbs. Svarīgas ne vien teorētiskās zināšanas, bet arī praktiskās iemaņas. Esmu pārliecināts, ka šie Smiltenes tehnikuma audzēkņi darbu dabūs uzreiz!

Bārmenis var strādāt aiz bāra letes, bet viņa darbā ir arī tāds skaists moments, ka klienti, kas uz restorānu vai bāru atnāk vieni, labprāt grib parunāties. Līdz ar to bārmenis var satikt un iepazīt visdažādākos cilvēkus.

Labi bārmeņi bieži kļūst par bāru/restorānu vadītājiem, kā arī līdzīpašniekiem.

Gatis Švarcs, viesnīcas “Radisson Blu Elizabete Hotel” ēdienu un dzērienu nodaļas vadītājs, eksaminācijas komisijas priekšsēdētāja vietnieks:

-Var redzēt, ka vairākums no šiem nākamajiem bārmeņiem jau strādā. Tāpat diezgan viegli var uzminēt, ko katrs no viņiem ikdienā dara. Priecājos, skatoties kokteiļu prezentācijās un arī vērojot, kā jaunieši gatavojās darbam. Man ir bijusi iespēja šādas lietas novērot vairāk nekā desmit gadus. Ne katrs – arī ar lielāku darba pieredzi – var visu vajadzīgo ātri sagatavot.

Ko darba tirgū vērtēju visaugstāk? – Kokteiļu pagatavošana, galda klāšana – to visu var iemācīties. Taču pats bēdīgākais ir tas, ja cilvēks nespēj profesionāli kontaktēties ar viesiem un kolēģiem.

Ja viesmīlis vai bārmenis no neveiklas situācijas pratīs skaisti iziet, viņam piedos arī to, ja viņš uz kādu jautājumu atbildējis nepareizi vai arī pieļāvis kļūdiņu. Šajās profesijās jārēķinās ar visdažādākajām, neparedzamām situācijām, no kurām jāspēj iziet tā, lai pats nejustos nejauki un arī viesis justos labi.

Viesmīlība ir joma, kurā joprojām ļoti vajadzīgi labi darbinieki. Kad savam uzņēmumam kādreiz meklēju darbiniekus – viņu nav… Tagad zinu, ka Smiltenes tehnikumā ir laba jauno kadru kalve!”

Teksts: Baiba Vahere