2024. gada 20. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Ilze Vergina: “Infekcijas ierobežošanā liels atbalsts ir ikviens, kurš izturas atbildīgi!”

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju Smiltenē un testēšanas rezultātus bērniem, 1. – 6. klašu skolēniem tiek pagarināts attālinātais mācību process līdz š.g. 20. novembrim.

Smiltenes vidusskolā pēc pēdējās dienās veiktajiem siekalu testiem atklāti vēl 41 Covid – 19 inficētie. “No 31.oktobra, kad saņēmām informāciju par pirmo – ar Covid 19 saslimušo, darījām, ko varējām, lai ierobežotu slimības izplatīšanos. Visiem pēdējās nedēļās piedzīvotais ir līdz šim nebijusi pieredze, kurā gūtās atziņas reizēm dzimušas, piedzīvojot šaubas, neizpratni, brīžiem – arī dusmas, jo daudzās ģimenēs nekas vairs nav tā, kā bija līdz šim,” atzīst Smiltenes vidusskolas direktore Ilze Vergina, sakot vissirsnīgāko paldies visiem, kas šajās nedēļās bijuši atbildīgi un piekrituši viņu bērniem veikt Covid 19 siekalu testus. Šobrīd pie tiem tikt nebūt nav vieglākais uzdevums, jo pieprasījums ir ļoti liels…
 
“Vairākums skolēnu un skolotāju, kuri saņēmuši Covid- 19 pozitīvu testu, jūtas labi, bet ir saslimušas kontaktpersonas, kurām slimības gaita nenorit viegli.
Pusaudži un jaunieši visbiežāk neslimo smagi, bet ir vairāk vīrusa pārnēsātāji. To apliecina arī Slovākijas pieredze. Tur testēti gandrīz visi iedzīvotāji, un šobrīd situācija mainās uz labo pusi. Ņemot vērā iepriekš minēto, Slovākijā brīvprātīgo darbā tiek aicināti pusaudži un jaunieši.
Sazinoties ar skolas sadarbības partneriem ārzemēs, esam saņēmuši vairākas ļoti bēdīgas ziņas, jo ir valstis ar ārkārtīgi lielu saslimušo un mirušo skaitu. Tas tikai apliecina situācijas nopietnību, ko nedrīkst ignorēt arī tad, ja dzīvojam mazā, mežu ieskautā pilsētiņā netālu no valsts robežas. Ja skola laikus neuzsāktu skolēnu un skolas darbinieku testēšanu, tad mūsu novadā jau šobrīd būtu daudz vairāk saslimušo…
 
Pēc tam, kad iepriekšējās brīvdienās E-klasē izsūtījām aicinājumu piekto un sesto klašu skolēniem doties mājas karantīnā, skolas vadība saņēma vairāku vecāku vēstules, kurās viņi pateicās par to, ka nav aizbraukuši ciemos pie vecvecākiem. Jo dažas dienas pēc tam bērniem apstiprināts Covid – 19, ” stāsta Ilze Vergina, aicinot skolēnus un viņu ģimenes arī turpmāk būt atbildīgiem, ierobežot sabiedrisku vietu apmeklējumu un vairāku mājsaimniecību tikšanos, pēc kurām visbiežāk tiek saņemti pozitīvi Covid – 19 testu rezultāti. “Infekcijas ierobežošanā šobrīd liels atbalsts ir ikviens cilvēks, kurš pret notiekošo izturas atbildīgi.
 
Smiltenes vidusskolā arī turpmāk notiks attālinātās mācības, līdz epidemioloģiskā situācija mūsu novadā uzlabosies.”
 
Ilze Vergina uzskata, ka valsts līmenī ir jālemj par vienotu rīcību, palielinoties saslimušo skaitam. “Tāpat jau tagad nepieciešams vienoties par to, cik lielu satura apjomu šādos ārkārtas apstākļos skolēni apgūst, kādi būs valsts pārbaudes darbi. Mēs nevaram izlikties, ka dzīve rit kā ierasts, tādēļ vajadzētu vienoties par šī laika prioritātēm izglītības iestādēm visā valstī.
 
Šis laiks nav viegls nevienam, bet būsim saprotoši, pacietīgi un iecietīgi,” aicina Smiltenes vidusskolas direktore Ilze Vergina. “Skolēni neskaidrību gadījumā var rakstīt un zvanīt skolotājiem. Piesardzība nepieciešama, tikai un vienīgi rūpējoties par mūsu visu veselību un drošību. Sargāsim savus bērnus, līdzcilvēkus un sevi!”

 

Baiba Vahere