2024. gada 29. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Ar 14.jūniju atļauts rīkot bērnu un jauniešu vasaras nometnes

27.maijā tika pieņemti grozījumi Ministru kabineta 2020.gada 9.jūnija noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, kas paredz atļaut nometņu darbību sākot no šī gada 14.jūnija. Izglītības zinātnes ministrija kopā ar Valsts izglītības satura centru, Veselības ministriju un SPKC ir sagatavojuši vadlīnijas piesardzības pasākumiem nometņu organizētājiem.

 

Lai novērstu Covid-19 infekcijas izplatību vasaras nometnēs ir ievērojami pamatprincipi, kur tiek nodrošināta dalībnieku informēšana, iespēja distancēties, kur iespējams ievērot visas nepieciešamās higiēnas prasības un nodrošināta personas veselības stāvokļa uzraudzība, tajā skaitā testēšana uz Covid-19, ja nometne norisinās ilgāk par vienu nedēļu.

Nometnēs nedrīkst piedalīties personas:

  • kurām noteikta pašizolācija, mājas karantīna vai izolācija;
  • kurām ir elpceļu infekcijas slimību pazīmes.

Nometnes dalībnieku veselības stāvokli monitorē visu nometnes norises laiku. Gadījumā, ja nometnē konstatē Covid-19 saslimšanas gadījumu, nekavējoties jāsazinās ar SPKC, kas atbilstoši konkrētajai situācija sniegs rekomendācijas un noteiks tālākus piesardzības pasākumus.

Vienā nometnes grupā drīkst piedalīties ne vairāk kā 20 dalībnieki. Nometnēs, kuras tiek organizētas brīvā dabā vai atsevišķās ēkās ir pieļaujama vairāku grupu dalība, ja iespējams nodrošināt to, ka šo grupu dalībnieki nometnes darbības laikā nesastopas. Vairākas grupas koplietošanas telpas drīkst izmantot tikai pēc noteikta un stingri ievērota grafika, ar 20 minūšu starplaikiem, kura laikā notiek telpu dezinfekcija un telpu vēdināšana.

Lai piedalītos nometnē, dalībniekiem un visiem nometnes darbiniekiem:

  • jāuzrāda negatīvs Covid-19 testēšanas rezultāts, kas veikts ne agrāk kā 48 stundas pirms nometnes sākuma;
  • jāspēj apliecināt Covid-19 inficēšanās epizodi no vienpadsmitās līdz simt astoņdesmitajai dienai pēc parauga ņemšanas datuma;

vai

  • jāapliecina, ka ir vakcinētas pret Covid-19, sākot ar piecpadsmito dienu pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas ar Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētām vai Pasaules Veselības organizācijas atzītām vakcīnām atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai vai no divdesmit otrās dienas līdz deviņdesmitajai dienai pēc vakcīnas “Vaxzevria” pirmās devas saņemšanas un uzreiz pēc “Vaxzevria” otrās devas saņemšanas.

Ar detalizētiem drošības pasākumiem, kas jāievēro gan nometnes dalībniekiem, gan darbiniekiem aicinām iepazīties Ministru kabineta 2009.gada 1.septembrī izstrādātajos noteikumos Nr.981 “Bērnu nometņu organizēšanas un darbības kārtība” un MK 2020.gada 9.jūnija noteikumos Nr.360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”.

 

Ar pilnu redakciju vadlīnijām, ko izstrādājuši Izglītības zinātnes ministrija kopā ar Valsts izglītības satura centru, Veselības ministriju un SPKC par piesardzības pasākumiem nometņu organizētājiem iespējams iepazīties ŠEIT. Nometņu organizētājiem izstrādāta īsa rokasgrāmata, kuru iespējams lejupielādēt ŠEIT​. 

 

Esošās izstrādātās vadlīnijas var mainīties, atkarībā no epidemioloģiskās situācijas attīstības valstī un turpmākiem Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra ieteikumiem. Aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai par esošo epidemioloģisko situāciju valstī.

 

 

Informāciju apkopoja:

Linda Beitika

Sabiedrisko attiecību speciāliste