2024. gada 28. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Tehnikuma skolotāji iepazīstas ar Igaunijas pieredzi

Tehnikuma skolotāji iepazīstas ar Igaunijas pieredzi

Smiltenes tehnikuma mašīnzinību un būvniecības nozares programmu nodaļas skolotāji guvuši jaunu pieredzi, viesojoties profesionāli izglītojošajā skolā “Järvamaa Kutsehariduskeskus” Igaunijā.

““Järvamaa Kutsehariduskeskus” ir lauksaimniecības novirziena skola,” stāsta Smiltenes tehnikuma mašīnzinību un būvniecības nozares programmu nodaļas vadītājs Zigmunds Valters. “Audzēkņi paši audzē foreles un stores, nodarbojas ar zivju produktu ražošanu un realizēšanu. Storu ikrus iepērk no Latvijas. Vēl “Järvamaa Kutsehariduskeskus” skolā jaunieši apgūst zirgkopību un govkopību. Skolā varizmācīties arī par automehāniķi. Saistošs ir viņu jaunākais izglītības piedāvājums – mācību programma, kuras ietvaros var apgūt tanku un armijas automašīnu remonta speciālista profesiju.

Mācības “Järvamaa Kutsehariduskeskus” skolā notiek divos korpusos – vienā jaunieši apgūst vispārizglītojošos mācību priekšmetus, otrā – profesionālos.

Skolai ir laba, Eiropas standartiem atbilstoša materiālā bāze. Mācību procesā, saskaņā ar Eiropas projektu noteikumiem, nedrīkst izmantot PSRS laikā ražotu tehniku.

Igaunijas skolēni var vienlaikus iesniegt dokumentus vairākās skolās. Mācību iestādes to, kuru skolu katrs audzēknis izvēlējies, uzzina tikai septembrī. Finansēšanas modelis tas pats, kas Latvijā – “nauda seko skolēnam”.

Lielākā atšķirība no Latvijas profesionālās izglītības – Igaunijas profesionāli izglītojošajās skolās jaunieši pēc pamatskolas pirmajos trijos gados apgūst profesionālos mācību priekšmetus, bet vispārizglītojošos mācību priekšmetus nedaudz mācās tikai pirmajā pusgadā. Pēc trešā kursa jaunieši, kas vēlas stāties augstskolā un kuriem svarīgi vienlaikus ar profesiju iegūt vispārējo izglītību, mācās vēl vienu gadu. Pārējie sāk darba gaitas. Un šādu jauniešu ir vairākums.”

Brīvajos brīžos Igaunijā Smiltenes tehnikuma skolotāji iepazinās ar kaimiņzemes muzejiem un izbaudīja tās dabas skaistumu.

Smiltenes tehnikuma un “Järvamaa Kutsehariduskeskus” skolotāju sadarbība noteikti vēl turpināsies. Igaunijas kolēģi jau izrādījuši lielu interesi par elektrokartingiem.

 

Teksts: Baiba Vahere