2024. gada 20. apr.
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

Nedēļas nogalē astoņi ES Erasmus+ programmas projekta “Make a Difference” (“Radi pārmaiņas!”) dalībnieki no Smiltenes vidusskolas atgriezušies mājās no skolēnu/skolotāju apmaiņas vizītes Apeldornā (Nīderlandē), kur projekta ietvaros veica brīvprātīgo darbu dažādās pilsētas organizācijās, strādājot plecu pie pleca ar saviem vienaudžiem no Itālijas, Vācijas, Lietuvas, Nīderlandes, dalījās pieredzē un stāstīja par līdzīgām norisēm Latvijā un Smiltenē, ieklausījās veiksmes stāstos un debatēja par aktuāliem notikumiem savās mājās, Eiropā un pasaulē, meklējot risinājumus un piedāvājot idejas, kā pamanīt problēmas un palīdzēt tai sabiedrības daļai, kurai tas visvairāk nepieciešams.
Uz Nīderlandi šoreiz devās arī 4 skolotāji, kuri gan strādāja kopā ar skolēniem, gan arī mācījās, kā vadīt kolektīvu, kā saskatīt izaicinājumus un pieņemt pareizos lēmumus. Tika parakstīts arī vēstījums, kur visu 5 projektā iesaistīto skolu vārdā tika apliecināta vēlme un apņemšanās rūpēties par saviem līdzcilvēkiem un apkārtējo vidi, apzinoties sevi un savas iespējas to darīt, kā arī spert soli – piedalīties un darīt.
Marta Dūle: “Piepildīta nedēļa-  sadraudzējāmies ar citu valstu skolēniem, piedalījāmies stundās, redzējām dabu un mācījāmies vēsturi, brīvprātīgais darbs un angļu valoda…”.
Kristīne Vorohta: “Palīdzēju organizācijai “ FoodBank”, kura sūta ēdienu nabadzīgām ģimenēm, veco ļaužu aprūpes centrā vedām pastaigāties iemītniekus, pārstādījām puķes. Ieguvu lieliskus draugus un iepazinu fantastisku viesģimeni. Noteikti vēlos atgriezties!”
Kristīne Būce: “Noteikti papildināju savu angļu valodas krājumu, paudu savu viedokli, jautāju, ar lepnumu rādījām savu prezentāciju par Latviju. Jaunums- dzīve uz velosipēda! Šajā nedēļa netrūka ne piedzīvojumu, ne izaicinājumu.”
Elīna Butka: “Trashpacker dibinātājs Taijmen Sissing pierādīja, cik viena cilvēka rīcība var būt nozīmīga, un tā var mainīt pasauli. Redzēju, cik atšķirīgas var būt skolas un veids, kā skolotāji pasniedz stundas –  telefons un dators var tikt brīvi izmantots mācību ietvaros. Viegli pārvietoties ar divriteni, kopā ar jauniešiem no citām valstīm darbs, palīdzot “ Food Festival” rīkotājiem.”
Skolotāja: Jeļena Dombrovska: Mācījos, kā veidot sarunu, lai nonāktu līdz problēmas būtībai, kā atpazīt emocijas un sniegt nepieciešamu atbalstu kolēģim, kā adaptēties svešā vidē un sevi pārvarēt, iepazīt atšķirīgas tautas un to mentalitāti, praksē izbaudīju brīvprātīgo darbu.”
Skolotāja Monta Konstante:  “Piesātināta nedēļa ar valodas prasmju atsvaidzināšanu, integrēšanos apkārtējo vidū, pierašana pie nesteidzīga dzīvesveida. Jaunas metodes, ko pielietot savā ikdienas darbā, pieredze brīvprātīgā darba veikšanā.”

Gundega Upeniece