2024. gada 29. marts
A- A A+
lv Latviešu
Viegli lasīt

1.jūnijā atzīmē starptautisko bērnu tiesību aizsardzības dienu

Foto: www.freepik.com

Pirmdien, 1. jūnijā, arī Latvijā atzīmē Starptautisko bērnu aizsardzības dienu. Bērniem veltīta diena dažādās valstīs tiek atzīmēta dažādos datumos. Tās aizsākumi meklējami 1925. gadā, kad Ženēvā norisinājās Pasaules konference bērnu labklājībai. Kopš 1950. gada Starptautisko bērnu aizsardzības dienu lielā daļā pasaules valstu atzīmē 1. jūnijā.

“Šogad Starptautisko bērnu aizsardzības dienu atzīmējam laikā, kad slēgtas skolas un bērnudārzi, kā dēļ dzīve mainījusies arī bērniem, kuri pēdējos divus mēnešus lielāko daļu laika bijuši spiesti pavadīt mājās, vienīgo atbalstu saņemot no vecākiem. Šajā laikā visvairāk var novērtēt ģimeniskās saites un pārdomāt vērtības, kas veido vecāku un bērnu attiecības. Pieaugušo uzdevums ir rūpēties, lai bērni justos pasargāti, droši un mīlēti arī tad, kad dzīve atgriezīsies ierastajā ritmā,” sagaidot Starptautisko bērnu aizsardzības dienu uzsver labklājības ministre Ramona Petraviča.

Katra iedzīvotāja pienākums ir sargāt savu un citu bērnu drošību. Situācijās, kad konstatēti bērnu tiesību pārkāpumi, ir pienākums ziņot policijai, bāriņtiesai vai citai bērna tiesību aizsardzības institūcijai. Bērniem arī ir iespējams bez maksas sazināties ar Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 psihologiem un saņemt konsultāciju par bērnus interesējošajiem jautājumiem.

Daži interesanti fakti un skaitļi:

  • Ikvienam bērnam, kas ir spējīgs formulēt savu viedokli, jānodrošina tiesības brīvi to paust visos jautājumos, kas viņu skar, turklāt bērna viedoklim jāpievērš pienācīga uzmanība atbilstoši bērna vecumam un brieduma pakāpei;
  • gadā reģistrēti 18 589 bērni, kas ir par 725 mazāk nekā 2018. gadā;
  • gada sākumā 359 tūkstoši jeb 18,7 % no visiem Latvijas iedzīvotājiem bija bērni vecumā līdz 17 gadiem;
  • gada sākumā no visiem bērniem (līdz 17 gadu vecumam) 185 tūkstoši bija zēni un 174 tūkstoši meitenes;
  • /2019. mācību gadā 322,2 tūkstoši iedzīvotāju mācījās vispārizglītojošajās skolās, profesionālajās un augstākajās izglītības iestādēs, no tiem 64,5 % jeb 207,9 tūkstoši bija vecumā līdz 17 gadiem;
  • /2018. mācību gada sākumā pirmsskolas izglītībā iesaistījās 96,6 tūkstoši bērnu, kas ir augstākais rādītājs pēdējo gadu laikā.

 

Informāciju sagatavoja:

Egils Zariņš, Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists